WELKOM BIJ BY-POS® STORE! meer dan 10000 producten

Juiste labelprinter kiezen

Thermische printers zetten de tekst op papier door gebruik te maken van hittegevoelig papier. Dit papier bevat chemicaliën die bij verhitting een verbinding aangaan; dit is te zien als een verkleuring op het papier. De verhitting vindt plaats door middel van een printkop. Op deze printkop bevindt zich een aantal punten, vergelijkbaar met een matrixprinter; deze worden verhit. Het papier wordt onder lichte druk langs deze punten geleid. Thermische printers worden voornamelijk gebruikt voor het printen van bonnen. Dit kan op een standaardrol met wit papier of voorbedrukt papier. Tegenwoordig zijn de afdrukken met de thermische printer ook erg snel (tot circa 200 mm/s).

Thermische printers zijn in gebruik in (oudere) faxapparaten, kassasystemen, medische systemen, betaalsystemen in restaurants (draagbare en vaste systemen) en lotto-systemen. Ze zijn tevens de standaardprinters voor het bedrukken van toegangskaartjes ofwel tickets. Enkele bekende merken: Boca Systems, Zebra, ToshibaTec.

Voordelen
 • Geen toner of inkt nodig, alleen papier.
 • Zeer stil
 • Zeer snel
 • Relatief lange levensduur
 • Eenvoudig in gebruik
Nadelen
 • Temperatuurgevoelige afdrukken die vervagen in de loop der tijd.
 • Afdrukken die met een thermische printer gemaakt zijn, kunnen niet geplastificeerd worden.
 • Monochrome afdrukken (geen kleuren).
 • Speciaal papier wordt gebruikt dat tevens duur is.

 

Thermische overdrachtsprinters

Thermische overdrachtsprinters brengen kleurstoffen, in de vorm van een gekleurde was, met behulp van warmte van een reservoir of folie over op papier.

Voordelen
 • Lichtechte en water- en veegvaste afbeeldingen.
 • Er kan eenvoudig op andere materialen, zoals folie, afgedrukt worden.
 • Zeer stil.
Nadelen
 • Hoog stroomverbruik in standby.
 • Kleuren vervagen in UV licht.
 • Gele kleur wordt snel oker-achtig.
 • Geur van gesmolten was.
 • Inkt kan worden afgeschraapt / smelt bij lamineren.
 • Lange opwarmtijd.
 • Hoge inktkosten na uitschakelen (printhead purge).
 • Relatief langzaam.
 • Duur.


Labelprinters Desktop

Print u minder dan 5000 etiketten per maand, dan is de desktop labelprinter de beste keuze. De desktop labelprinters van Zebra zijn er in een Termal Transfer- en Direct Thermal variant, voor afdrukken in 200 of 300 dpi. Ontdek zelf welk type het best bij uw situatie past.  

 


Labelprinters Industrial

De industriële, oersterke Xi thermische printerlijn van Zebra staat bekend om duurzaamheid, snelheid, kwaliteit en levensduur. Voor veeleisende toepassingen in de ruwste omgevingen is de Xi serie een printerlijn waarop een professionele onderneming met een gerust hart op kan vertrouwen, print u meerdan 10000 afdrukken per maand.

De industrial labelprinters van Zebra zijn er met flat head- of near edge technologie, met verschillende printbreedtes, voor afdrukken in 200 of 300 of 600 dpi en met parallel-, USB-, en/of serieel interface. Ontdek zelf welk type het best bij uw situatie past. Polsbandprinters

De Zebra Polsbandprinters zijn niet alleen vaste prik voor de hedendaagse patiënten identificatie in ziekenhuizen, maar ook op evenementen / festivals, scholen, cruises en all-inclusive vakanties hebben deze printers hun sporen inmiddels ruimschoots verdiend.  

 
 

Thermisch Printen
Bij thermisch printen loopt het papier langs een thermische printkop waarbij de bedrukking door verhitting aangebracht wordt. Van deze techniek maken onder andere de etiket- of labelprinters of bonprinters van Zebra, Star, Epson, Datamax, Intermec, Citizen gebuik. Thermisch printen kan op 2 manieren gebeuren: direct thermal en thermal transfer.

Direct Thermal (DT):

Bij direct thermal wordt rechtstreeks op het thermisch papier geprint. Het papier heeft een thermisch toplaag/coating die door verhitting zwart kleurt.
Voordeel: Geen waxribbons nodig. Eenvoudige bediening printer; een item nodig.
Nadeel: na enige tijd wordt onder invloed van licht en temperatuur de toplaag donkerder waardoor de bedrukking minder duidelijk wordt, of de bedrukking kan ook vervagen. Thermische etiketten zijn fractioneel duurder dan een gewoon etiket en een waxrol. Beperkt aanbod van etiketten. Door rechtstreeks contact papier met printkop kortere levensduur printkop (vooral bij printers voor grote print producties)
Toepassing:Geschikt voor bedrukkingen die minder lang moeten meegaan zoals kassabonnen of verzendetiketten (DHL, TNT).


Thermal Transfer (TT):

Bij thermal transfer wordt op gewoon papier (of andere drager) geprint door middel van een waxribbon/waslint. Tussen printkop en papier loopt een waxribbon mee dat door verhitting (zwarte) wax op het etiket/label overzet.
Voordeel: Bedrukking blijft lang leesbaar en geen verkleuring van papier, gebruik van diverse soorten van drager (papier, kunststof). Er zijn verschillende kwaliteiten wax of resin die zich onderscheiden door zwarting, krasvastheid, bestand tegen chemische stoffen of extreme temperaturen, bestendigheid tegen weer en wind, de hechting op de ondergrond (papier, polyesther, polyethyleen). Fractioneel goedkoper (inclusief waxribbon) dan thermische etiketten. Grote verscheidenheid aan producten (etiketten en ribbons). Meer geschikt voor met hoge resolutie printen en langere levensduur printkop (vooral bij printers voor grote print producties)
Nadeel: Naast de etikettenrol ook een bijpassende waxrol nodig; de etikettenrol en de waxrol hebben meestal dezelfde lengte waardoor ze gelijktijdig gewisseld kunnen worden.
Toepassing: Voor bedrukkingen die langer leesbaar moeten blijven zoals productlabels of artikeletiketten, labels voor vuilcontainers, magazijnstelling labels, serienummer etiketten etc.

Print Method by Application 

Application Direct Thermal Thermal Transfer
Asset Labels  
Shipping Labels  
Product Labels  
Shelf/Location Tags  
Wristbands (indoor)  
Wristbands (outdoor)  
Receipts  
Tickets  

 

Opbouw etiket

Etiketten of labels zijn leverbaar in diverse soorten en kwaliteiten. Op basis van onderstaande afbeelding is duidelijk waarin de diverse etiketten zich onderscheiden.

 

Materiaal (met of zonder coating*):

papier of synthetisch/kunststof
direct thermal of thermal transfer (zie thermisch printen)
De coating* kan een direct thermal laag zijn en/of een beschermende topcoating

Lijmlaag:

permanent: rubber of acrylic (85%)
verwijderbaar/removable (15%)
Dragerbaan:

papier of synthetisch/kuntststof
De silicone laag op de dragerbaar zorgt ervoor dat het etiket van de dragerbaar verwijderd kan worden. 

please wait...